Alles wat u moet weten over de nieuwe wetgeving landbouwvoertuigen

Vanaf 1 januari 2022 moeten alle bedrijven en particulieren hun (land)bouwvoertuigen registreren. Als ze dit niet hebben gedaan, dan mogen ze met hun voertuig niet meer de weg op! Registreren met een landbouwvoertuig kan vanaf nu allen nog maar met een fysieke afspraak bij het RDW.

Wilt u uw (land)bouwvoertuig laten registreren (kentekenbewijs aanvragen)? Dan moet u het voertuig door het RDW laten keuren. Dit doet u door een keuringsafspraak aan te vragen voor uw voertuig.

truck-bg

Landbouwvoertuigen met registratieplicht zijn:

Eenvoudig online registreren

Tot en met 31 december 2021 kon je eenvoudig online registreren en was het zo geregeld als je vooraf de benodigde voertuiggegevens verzameld. De kosten waren slechts €19,- per registratie. Als je nu wilt registeren is er een keuring op een van de keuringsstations van de RDW nodig. De kosten daarvan zijn minimaal €140,-.

Rijden zonder kentkenenbewijs?

In het eerste half jaar van 2022 zal de politie geen boetes uitdelen voor (land)bouwvoertuigen die nog geen kentekenbewijs hebben. Dit geld als de (Land)bouwvoertuigen zonder kentekenbewijs niet harder rijden dan 25 km/u.

De geregistreerde (Land)bouwvoertuigen die een kentekenplaat hebben en ervoor geschikt zijn mogen maximaal 40 km/u.

Landbouwboertuigen met uitzondering van de registratieplicht

Ook zijn er algemene uitzondering van de registratieplicht onder landbouwvoertuigen zie hieronder alle uitzonderingen:

Voertuigen smaller dan 130 centimeter

Alle onderstaande voertuigen die smaller zijn dan 130 centimeter hoeven ook niet te voldoen aan de registratieplicht:

Aanvragen Tenaamstellingscode-aanvragen

Let op: Bij een papieren kentekenbewijs hoort geen tenaamstellingscode. Bent u een deel van het papieren kentekenbewijs kwijt. Klik dan hier om direct een nieuwe kentekenkaart aan te vragen waarbij u ook een tenaamstellingcode ontvangt.

Aanvragen kentekenkaart

Let op: Bent u uw kentekenbewijs kwijt of nog in het bezit van een onvolledig papieren kentekenbewijs? Vraag dan hier een nieuwe kentekenbewijs aan!